Stäng
Alltid fri frakt!
Phone +46 (0)8 120 105 20
SverigeSverige (SEK) Byt land

Byt land

Välj ett land nedan för att visa priser och artiklar för detta land

DanmarkSverige
På Svenska In English

Aktivitet kräver återhämtning – när BOKADE du in ’att bara vara’ på schemat?

Inom österländsk medicin pratar man ofta om Yin och Yang – den kvinnliga och manlig energin.

Yin som står för det passiva, mörka, jordande, kvinnliga energin emedan Yang för den aktiva, eldiga, strävande, tävlingsinriktad manliga energin. Yin kan inte leva utan Yang, liksom Yang inte kan överleva utan Yin. De är i ständig rörelse och beroende av varandra. Symbolen som ofta visas i samband med Yin och Yang visar den ständiga synergin mellan dessa två motpoler och prickarna i varje flödande fält visar att varje passiv handling också innefattar visst mått av aktivitet liksom varje eldig aktiv handling också har naturlig passivitet inkluderad.

Här i västvärlden pratar vi istället om AKTIVITET och ÅTERHÄMTNING. Både inom vård, medicin men ännu oftare i samband med träning. Fysisk träning av muskler behöver också vila för att återhämta sig för att bygga upp.  Detta gäller förstås också vår hormonbalans och ned på cellnivå. Samma med ditt sinne, ditt mentala tillstånd. Om det går på högvarv – behöver den stilla sig för att du ska må bra.

Yang inom träning är all träning som koncentrerar sig på muskler, styrka, cardio, puls och strävan att bli starkare, snabbare. Inom yoga är det  Asthanga Vinyasa, Flow, Power, Hatha & Kundalini (till viss del) osv – dynamiskt flöde och serier av positioner som länkas samman med andning. Alla Yang-yogaformer har lite Yin i sig liksom Yin yoga-former har lite Yang. Övrig yang-träning kan också det mesta inom vår västerländska  fitness, puls, cardio, styrka, konditions- och koordinationsträning inkluderas. Rent krasst lever vi otroligt mycket i Yang-energi här i västvärlden. Våra liv med arbete och fritid har mycket AKTIVITET, flöde, strävan. Vi ska HINNA jobba, HINNA till aktiv träning, HINNA få platt mage innan sommaren osv. Det finns en känsla av TÄVLAN i jobb, karriär.

OM vi INTE bokar in tid för YIN, tid för total återhämtning, fysiskt och mentalt, så kommer vi i obalans. Vår kropp men också vårt sinne går hela tiden på högvarv. Till slut säger kropp och sinne ifrån, vilket kan utmynna i krämpor, sjukdomsbild eller psykisk ohälsa.

Yin inom träning är total återhämtning. Inom yogan hittar du Yin Yoga och Restorative Yoga men också Pranayama (aktiva andningsövningar), Qigong, meditation, mindfulness och mindful mediyoga. Yin jobbar inifrån och ut i din kropp och i ditt sinne. Den jobbar med fascia, bindväv, ligament, benstomme, inre organ och kroppens meridianer. Samtidigt som NÄR DU TYSTNAR jobbar du även med det mentala på ett annat sätt. Du tvingas att ‘lyssna inåt’.

”Ofta de som har svårast att komma till ro under meditation och yin-träning är de som behöver det bäst. När du tystnar måste du också möta dig själv. Går du på högvarv måste kroppen ‘vänja sig’ vid stillhet och det kan uppstå ett naturligt motstånd i både kropp och sinne”. 

Eftersom det är helt personligt VAD som ger dig återhämtning och stillhet, se då till att HITTA det som fungerar för dig. Precis som när du välja HUR du vill aktivera dig. MEN – BOKA IN TID också för ÅTERHÄMTNING! Tid till bara dig, som en gåva från dig till dig själv. För mig är Yin total balans. Och när jag väver in  Pranayama (andingsövningar) med mycket guidad mindfulness ger jag kroppen total kärlek och återhämtning.  


Mina pass håller jag på Stockholm Saltrum. Det vill säga du yogar i ett rum av salt. Salt på golvet, väggar och tak. Saltet är inflammationshämmande, bakterie/virusdödande och som hjälper andning och syresättning av celler och hjärna. Du ligger som på en strand på en handduk och NJUTER.

Om du vill testa ett stycke total avkoppling i salt så ska du komma och köra ett av mina mycket meditativa Yin Yoga-pass mer info hittar du så klart på http://stressaav.nu

Ja och så vill jag också tipsa om helgens godaste (och nyttigaste glass) mjölkfri, växtbaserad, raw och vegan - du gör den på några minuter och den innehåller bara 4 ingredienser  - receptet finns så klart på min youtubekanal ' Mindfully Tanja' 

https://www.youtube.com/channel/UCpykzzQqtWJoEFDlFuMw3xg

 

Tanja Dyredand är certifierad Mindfulness Coach inom MBSR-programmet (Mindfulnessbaserad stressreduktion genom Jon Kabat-Zinn). Tanja är också diplomerad Vipassana Meditation Teacher (i guidade meditationer på ex tysta retreats men även inom annan meditation samt Pranaama & Yoga Madre) samt cet. Yin Yoga Teacher med inriktning fascia, bindväv, rörlighet och återhämtning (Paul Grilley, Sarah Powers, Sofie Ringsten mfl). Tanja är även certifierad Eat Clean & Plant Based Motivator, föreläsare, youtuber och till hösten aktuell med bok om stresshantering.

Standardvy | Byt till Mobil vy